maths question answer for competitive exam

maths question answer for competitive exam

maths question answer for competitive exam
maths question answer for competitive exam

QUESTION 1- 100 apples are bought at the rate of Rs. 450 and sold at the rate of Rs. 60 per dozen. The percentage of profit or loss is:

(A) 11.11% gain
(B) 11.11% loss
(C) 14.12% Loss
(D) None of these

ANS- (A)

QUESTION 2- he profit percentage of X and Y is same on selling the articles at Rs. 3600 each but X calculates his profit on the selling price while Y calculates it correctly on the cost price which is equal to 20%. What is the difference in their profits?

A) Rs.260
B) Rs.160
C) Rs.140
D) Rs.120

ANS-(D)

QUESTION 3- If a person sells 80% of a product at 20% profit and the remaining 20% the product at 10% loss, he earns Rs.9450. Find out the cost price of the product.

A) 67500
B) 65700
C) 57600
D) None of these

ANS- (A)

QUESTION 4- Ram borrowed a sum of money from Rohan at the rate of 8% per annum simple interest for the first four years, 10% per annum for the next six years and 12% per annum for the period beyond 10 years. If he pays a total of Rs.24,320 as interest only at the end of 15 years, how much way did he borrow?

A) Rs.8000
B) Rs.10,000
C) Rs.12,000
D) Rs.9,000
E) None of these

ANS- (A)

QUESTION 5- Radhika took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years she had to pay Rs. 10800 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

A) Rs. 28000
B) Rs.30000
C) Rs. 32500
D) Rs. 22000
E) None of these

ANS- (B)

QUESTION 6- Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:

A) Rs. 1550
B) Rs. 1650
C) Rs. 1750
D) Rs. 2000
E) None of these

ANS- (C)

QUESTIN 7- Rohit had to do a multiplication. Instead of taking 25 as one of the multipliers, he took 52. As a result, the product went up by 1080. What is the new product?

A) 2050
B) 2540
C) 2440
D) 2080

ANS- (D)

QUESTION 8- By what percent is three fifth of 80 lesser than five eighth of 112?

A) 15.25
B) 25.75
C) 31.4
D) 28.5

ANS- (C)

QUESTION 9- In a T-20 match, a team scored 176 runs for zero wicket. Some of the runs from the total runs came by means of wides and byes. The runs scored by batsmen are 26 times the number of wides. The number of wides is 8 less than number of byes and ratio of runs scored by two batsmen is 3:4. Find the runs scored by opener.

A) 56
B) 71
C) 39
D) None of these

ANS- (C)

QUESTION 10- The average marks of a student in 8 subjects is 77 of these, the highest marks is 2 more than the one next in value. If there two subjects eliminated, the average marks of remaining subjects is 75. What are the highest marks obtained by him?

A) 84
B) 94
C) 86
D) 82

ANS- (A)

QUESTION 11- The average expenditure of the hotel when there are 10 guests is Rs. 60 per guests and the average expenditure is Rs. 40 when there are 20 guests. If it is known that there are some fixed expenses irrespective of the number of guests then the average expenditure per guest when there are 40 guests in the hotel:

A) Rs. 30
B) Rs. 25
C) Rs. 20
D) Rs. 35

ANS- (A)

QUESTION 12- The arithmetic mean of 12 observations is calculated to be 42.4. Later, it was found that one of the observation was wrongly recorded as 1.24 instead of 12.4. Find the correct mean.

A) 43.24
B) 43.33
C) 44.2
D) Data Inadequate

ANS- (B)

QUESTION 13- How many 4 digits number can be formed using 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6. If digits can be used only once.

A) 480
B) 720
C) 2058
D) 640

ANS- (B)

QUESTION 14- How many words can be formed using the letters in the word MATHEMATICS such that all the words begin with letter H?

A) 478910
B) 454620
C) 453600
D) 475810

ANS (C)

QUESTION 15- A box contains 2 apples, 3 oranges and 4 bananas. In how many ways can 3 fruits be drawn from the box, if at least one orange is to be included in the draw?

A) 72
B) 84
C) 96
D) 64
E) 60

ANS- (D)

QUESTION 16- What can be the minimum and maximum number of triangles we can have from 6 points.

A) 0, 15
B) 2, 15
C) 0, 20
D) 2, 20

ANS – (C)

QUESTION -17 X, Y and Z contract a work for Rs. 60,000. X and Y complete (3/5)th of the work and then ‘Z’ take over and finish the work. How much does ‘Z’ get?

A) Rs.36,000
B) Rs.24,000
C) Rs.20,000
D) Rs.40,000

ANS (B)

QUESTION 18- P and Q can do a piece of work in 45 and 40 days respectively. They began the work together but P leaves after some days and Q finished the remaining work in 23 days. Then A has worked for:

A) 9
B) 21
C) 32
D) None of these

ANS -(A)

QUESTION 19- Seema takes 3 days to do a piece of work while Manisha takes only one day for the same. Together they both can finish the job in 15 days. In how many days Manisha will finish the work?

A) 60 days
B) 30 days
C) 20 days
D) 40 days

ANS (C)

QUESTION 20- A person has a total of Rs. 230 one rupee, 50 paisa & 25 paisa coins. The value of three types of coins the person had were in the ratio 2.5 : 3 : 4 respectively. How many one – rupee coins the person has?

A) 105
B) 115
C) 46
D) 85

ANS (B)

QUESTION 21- Find out the ratio of length and the area of a rectangle if the ratio of length& perimeter of rectangle is 1:6 and the area of rectangle is 800sq.m?

A) 1:20
B) 2:10
C) 5:11
D) 2:13

ANS (A)

QUESTION 22- If 558 coins consist of 1 Re. coins, Rs. 2 coins and Rs. 5 coins, whose value are in the ratio of 13:11:7, then find the total amount of Rs. 2 coins.

A) Rs. 198
B) Rs. 396
C) Rs. 792
D) Rs. 990

ANS (B)

QUESTION 23- Ramu buys an article costing Rs. 1962. The rate of sales tax is 9%. He tells the shopkeeper to give a discount on the price of the article to such an extent that she has to pay Rs. 1962 inclusive of sales tax. The discount required is:

A) Rs. 900
B) Rs. 162
C) Rs.90
D) Rs.100

ANS (B)

QUESTION 24- After availing a successive discount of 18% and 6%, Raghu bought a smart phone for Rs. 11,562. What is the original price of the phone?

A) 15000
B) 14500
C) 12950
D) None of these

ANS (A)

QUESTION 25- In a certain test, 33% marks are necessary to pass. Ramesh appeared in the test and obtained 112 marks and failed by 20 marks. The maximum marks are:

A) 500
B) 400
C) 450
D) Data Inadequate

ANS (B)

QUESTION 27- The circumference of wheel of a cart is 80 ft long and that of the back wheel is 96 ft long. What is the distance travelled by the cart, when the front wheel has done four more revolutions than the rear wheel?

A) 1920 ft
B) 1450 ft
C) 1200 ft
D) 1800 ft

ANS (A)

QUESTION 28- Two Rajdhani trains X and Y start simultaneously in the opposite direction from two points A and B and arrive at their destinations 36 and 25 hours respectively after their meeting each other. At what speed does second train Y travel if the first train travels at 100 km/h per hour:

A) 110 km/h
B) 130 km/h
C) 167.5 km/h
D) 120 km/h

ANS (D)

The average marks of a student in 8 subjects is 77 of these, the highest marks is 2 more than the one next in value. If there two subjects eliminated, the average marks of remaining subjects is 75. What are the highest marks obtained by him?

A) 84
B) 94
C) 86
D) 82

ANS (A)

The average expenditure of the hotel when there are 10 guests is Rs. 60 per guests and the average expenditure is Rs. 40 when there are 20 guests. If it is known that there are some fixed expenses irrespective of the number of guests then the average expenditure per guest when there are 40 guests in the hotel:

A) Rs. 30
B) Rs. 25
C) Rs. 20
D) Rs. 35

ANS (A)

Related posts

Leave a Comment