Solved Question Set on English Language for IBPS PO CWE

Solved Question Set on English Language for IBPS PO CWE

Solved Question Set on English Language for IBPS PO CWE
Solved Question Set on English Language for IBPS PO CWE

1. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery

2. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers

3. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja

4. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan

5. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker

6. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi

7. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan

8. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music

9. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet

10. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh

11. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music

12. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2

13. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung

14. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul

15. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India

16. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan

17. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration

18. Mahatma Gandhi for the first time practiced his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali

19. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose

20. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru

21. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu

22. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill

23. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari

24. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari

25. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand

26. Which of the following pair is not correctly matched ?
(A) Kota — Chambal
(B) Bhubaneshwar — Mahanadi
(C) Jabalpur — Narmada
(D) Surat — Tapti

27. Which is the India’s largest lake ?
(A) Nainital
(B) Sambhar
(C) Sishram
(D) Chilka

28. Which of the following States has rich forest of sandalwood ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh

29. Which of the following is the smallest ocean of the world ?
(A) Pacific
(B) Indian
(C) Atlantic
(D) Arctic

30. The Hirakud Project is on which of the following rivers ?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Damodar
(D) Kosi

31. The name of the galaxy, in which the earth is a planet, is—
(A) Andromeda
(B) Ursa Major
(C) Ursa Minor
(D) Milky Way

32. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros ?
(A) Dudhwa
(B) Kanha
(C) Kaziranga
(D) Gir

33. The largest irrigation canal in India is called the—
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhind Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canal

34. Where does Chambal river originate from ?
(A) Bhind
(B) Ratlam
(C) Mhow
(D) Ujjain

35. Which of the following river is known as ‘Sorrow of Bengal’ ?
(A) Damodar
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Sone

36. The largest public sector bank in India is—
(A) Central Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) Indian Overseas Bank

37. Who gives recognition t o political parties in India ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Election Commission

38. Which article of the Indian Constitution deals with Amendment Procedure ?
(A) Article 368
(B) Article 358
(C) Article 367
(D) All these

39. If the Speaker of the State Legislative Assembly decides to resign, he should submit his resignation to the—
(A) Judges of the High Court
(B) Deputy Speaker
(C) Chief Minister
(D) Finance Minister

40. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Justice of India
(D) The Speaker

41. Sharda Act deals with—
(A) Widow Remarriage
(B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage
(D) Polygamy

42. ‘Hemophilia’ is the disease of—
(A) Liver
(B) Blood
(C) Brain
(D) Bones

43. Which of the following is present in Tobacco ?
(A) Nicotine
(B) Heroin
(C) Marijuana
(D) Cocaine

44. These days yellow lamps are frequently used as street-light. Which one of the following is used in these lamps ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen

45. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by—
(A) D. G. Phalke
(B) Ashok Kumar
(C) Ardeshir Irani
(D) None of these

46. Who composed the song ‘Jara Yaad Karo Kurbani’ ?
(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Nusrat Fateh Ali Khan
(D) Raghupati Sahay ‘Firaq’

47. Which of the following is a folk dance of Rajasthan ?
(A) Garba
(B) Dandiya
(C) Ghoomar
(D) Kathak

48. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

49. ‘The Colonel’ is the name of which Indian test cricketer ?
(A) Colonel C.K. Naidu
(B) Rahul Dravid
(C) Mohinder Amarnath
(D) Dilip Vengsarkar

50. Deodhar Trophy is related to which sport ?
(A) Volleyball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis

Answers :
1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (B) 10. (C)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (C) 19. (A) 20. (A)
21. (D) 22. (B) 23. (C) 24. (A) 25. (D) 26. (B) 27. (D) 28. (B) 29. (D) 30. (B)
31. (D) 32. (C) 33. (C) 34. (C) 35. (A) 36. (C) 37. (D) 38. (A) 39. (B) 40. (C)
41. (B) 42. (B) 43. (A) 44. (A) 45. (A) 46. (B) 47. (C) 48. (A) 49. (D) 50. (C)

Related posts

Leave a Comment